E diel, 10 korrik 2011, NOA- Jo të gjithë peshqit janë njëlloj. Edhe mënyra se si i gatuajmë ka shumë rëndësi.
Deklarata vjen nga Donald Lloyd-Jones, një studiues në Departamentin e Mjekësisë në Universitetin e Çikagos, mund të duket e parëndësishme.
Por ky rezultat vjen nga analiza e dietës së mbi 80 mijë grave të cilat janë ndjekur për 20 vjet nga prania e peshkut në organizmin e tyre sipas regjimit dietik të vetë-respektuar.
Të dhënat nga Lloyd-Jones janë të qarta: ata që mendojnë për rehabilitimin e shëndetit duke ngrënë peshk të skuqur bëjnë një gabim të madh, sepse në realitet ajo është duke dëmtuar enët e zemrës dhe të gjakut, dhe në të tilla raste rekomandohet ndalimi i ngrënies së peshkut ose të paktën e peshkut të skuqur.
Studimi i Lloyd-Jones, i botuar në revistën “Qarkullimi”, thotë se infarkti në zemër ka prekur më shumë se 84 gra, dhe ka përfshirë mbi 84.000 gra në menopauzë.
Këto gra morën pjesë në studimin Iniciativa e Shëndetit të Grave të cilat ishin 63 vjeçe dhe kishin ndjekur këtë dietë nga viti 1991-2008, gati 20 vjet nga të cilat janë verifikuar 1800 raste infarkti miokardi. Studiuesit duke krahasuar të dhënat për viktimat e sulmit në zemër se sa gratë me gratë pa probleme me zemrën, për të parë nëse ka ndryshime në dietat e tyre, vunë re se ndryshimi kryesor ishte konsumimi i peshkut.
Në fakt dallimet janë të drejta: Ato që hanin peshk të skuqur një herë në javë, për shembull, kishin prirje të prekeshin 48 për qind më shumë nga sulmet e mundshme në zemër dhe ishin mesatarisht më të shëndosha. “Kur skuqim peshkun jo vetëm eliminojmë cilësitë e mira ushqyese që e karakterizojnë atë, por shtohen edhe përmbajtja e substancave të dëmshme të prodhuara gjatë procesit të gatimit, të tilla si yndyrna”, shprehet Lloyd-Jones.
a.y/NOA