Grupi 0 u shfaq tek Kromanionet rreth 40000 vite para Krishtit.Grupi 0 eshte Gjuetari…Karakterizohet ne mishngrenes,sistem tretes te fuqishem,sistem imunitar tolerant,pershtatet mjaft mire ndaj stresit me aktivitet fizik.Organizmi I grupit 0 karakterizohet nga nje gjendje Ketosi- ne te cilen metabolizmi I trupit ndryshon..Trupi ne saje te metabolizmit I kthen proteinat ne ketone te cilat perdoren ne vend te sheqerit me qellim qe te stabilizohet niveli I glukozes ne gjak.Faktori kryesor qe con ne rritjen e peshes eshte gluteni qe ndodhet ne bimen e grurit dhe nga prodhimet e grurit..Gluteni ndikon ne metabolizem dhe krijon efektin e kundert te ketoneve..ai pengon prodhimin e insulines.kur hani gluten eshte njelloj si ti vesh benzene te keqe nje makine qe ne vend qe te ushqeje motorin e bllokon fare…Ju mund te humbisni peshe duke larguar prodhimet e grurit.Faktor tjeter jane disa bishtaja vecanerisht thierezat dhe fasulet pasi kane lektina qe ngjiten ne indet muskulare duke I bere ato me alkaline.Faktor tjeter eshte gjendra tiroide..Niveli I ulet I hormonit te tiroides ,niveli I ulet I jodit cojne dobesim te indeve muskulare ,mbajtje ujerash dhe lodhje...
Ushqimet qe sjellin rritjen e peshes-Gruri dhe misri pengojne prodhimin e insulines dhe rendojne metabolizmin, fasulet, thierezat dhe lakrat pengojne perdorimin e kalorive, ndersa kungulli, gjethet e sinapit si dhe lakra e Brukselit ulin prodhimin e hormonit te tiroideve.. Ushqimet qe sjellin renien e peshes-fiqte, prodhimet e detit dhe kripa e jodizuar kane odd he rrisin prodhimin e hormonit te tiroides,melcia eshte burim i shkelqyer i vitamins B dhe ndihmon metabolizmin, mishi I kuq, lulelakra, spinaqi dhe brokoli ndihmojne metabolizmin. MISHERAT - Duhet te konsumoje sa te doje mish vici pa dhjam, qengj, pule deti.. Proteinat jane shume te domosdoshme. Kujdes ne madhesine e racioneve. Jo me shume se 175 gr ne vakt.Grupi 0 ka perqindje te larte acidi gastric ne stomak ndaj e tret shume mire mishin..Duhet te konsumoni si shume te dobishme :mish lope, vici,mish te grire, stomak, veshke, zemer, qengj, melcivici, pule, derri, dele, sorkadhe. TE DOBISHEM - bluefish, sardele, gjuheza, levrek, salmon, peshk guri, barbun, peshk shpate. NEUTRALE –toni, midhjet, gaforre, peshkaqen, kallamar, kembe bretkose, levrek deti, karkalece, karavidhe. TE DEMSHEM- peshk mace, haviar, salmon, oktapod PRODHIMET E QUMESHTIT DHE TE VEZEVE - duhet te kufizojne ne maksimum prodhimet e qumeshtit. Zevendesues eshte qumeshti i sojes dhe djathi i sojes NEUTRALE- Gjalpi, Djathi i bardhe, Qumesht dhie, Mozarela, Djathe soje, Qumesht soje, TE DEMSHEM- Blue chesse,Graviera, Akullore, cottage, Kos, Qumesht i skremuar, Qumesht dhie, Parmixhano, Djathe i bute me pak yndyre, YNDYRNAT DHE VAJERAT- Grupi 0 ka nevoje per yndyrna... 1 luge gjelle vaj ulliri ne sallate ose ne gjelle ndihmon ne jashteqitje dhe ne tretje.. gjithashtu vaji i ullirit ndihmon zemren ne uljen e kolesterolit. Lektinat e ullinjve dhe te vajit te misrit shkaktojne probleme ne sistemin tretes te gra, si dhe shkaktojne veprimin e kundert nga vajerat e dobishem. TE DOBISHME- vaj ulliri, vaj lini, TE DEMSHEM - vaj canola, NEUTRALE- vaj misri, pambuku, susami FRUTA TE THATA DHE FARERA- Grupi 0 mund te gjeje nje burim te mire plotesues te proteinave bimore.. kush do te ruaje peshen duhet te shmange konsumin e tyre. TE DOBISHME - fara kungulli, arra NEUTRALE- bajame, geshtenja, lajthi, gjalpe bajamesh, fara luledielli, TE DEMSHME- arra brazili, fistike, gjalpe nga fistike BISHTAJA- Grupi 0 i pervetseson shume mire fasulet. Njerezit e grupit 0 jane me te gjalle kur muskujt e tyre jane ne gjendje pak acide qe ndihmon te djegin me mire yndyrnat. Keshtu vetem nje pjese e vogel e fasuleve mund te bejne mire per grupin 0. Keto fuqizojne sistemin tretes dhe ndihmojne ne mbylljen e ulcerave, problem ky i pranishem per shkak te perqindjes te larte te acideve te stomakut. TE DOBISHME- fasule aduki, fasule syzeze, fasule pinto, NEUTRALE- fasule te zeza, fasule cannellini, bizele, fasule te bardha, TE DEMSHME- fasule kidney, fasule soje, thiereza kafe, jeshile, te kuqe, fasule navy. NEUTRALE- krithari, miell orizi dhe oriz TE DEMSHME- fara gruri, simigdhali, farina, cornflakes, miell misri,BUKE DHE PRODHIME MIELLRASH- Grupi 0 nuk i pranon aspak ushqimet me baze miellin. Preferohet buka Esseon. TE DOBISHME- Buke Esseon, NEUTRALE- buke nga orizi i paqeruar, buke pa gluten, buke sikali 100%, buke nga miell soje, kek orizii TE DEMSHME- Muffin misri,buke nga farer ate ndryshme, buke misri, buke nga gruri i forte,kullure. DRITHERAT DHE BRUMERAT- Nuk ka drithera te dobishme per grupin 0. NEUTRALE-, miell orizi, miell krithari, miell fagopuri, TE DEMSHME - miell nga gruri I forte, miell i thjeshte, miell nga gluteni ZARZAVATE, BIME, PRODHIME SOJE, BARISHTE TE FRESKETA - per Gr0 ka nje shumellojshmeri zarzavtesh, por pa e tepruar me to.. Disa zarzavate hskaktojne problem psh: lakra e brukselit, gjethja e sinapit dhe kungulli cojne ne uljen e prodhimit te gjendrave tiroide. Lakra jeshile, lulelakra, sallata jeshile, brokoli dhe spinaqi kane vitamine K qe ndihmon ne mpiksjen e gjakut. Patellxhani dhe patatet shkaktojne problem me artridet. Misri i embel pengon prodhimin e insulines duke shkaktuar diabet dhe dhjamosje. TE DOBISHME - Gjethe panxhari, Preshi, Angjinare, Bamje, Majdanoz, Kungull, Patate te embla, brokoli, hudhra, lulelaker, qepe, speca te kuq, NEUTRALE - Asparage, Panxhar, Ullinj jeshile, Domate, Radhiqe, Kunguj te vegjel, Bizele,Speca, qepujka, Selino, Speca djeges, Kastravec, Kerpulla, Sallate jeshile TE DEMSHME- Patellxhane, Ullinj te kuq e te zinj, Sinap, Lulelakra, Laker e kuqe dhe e bardhe, Patate te kuqe te bardha, Miser i embel. FRUTAT-Njerezit e Gr0 mund te konsumojne shumellojshmeri frutash pasi jane nje burim mjaft i mire vitaminsh, kriperash minerale dhe fibrash dhe zevendesues te shkelqyer te brumerave. Portokallet , mandarinat, luleshtrydhet duhet te menjanohen per shkak te aciditetit. TE DOBISHME- Fiq, Shega, kumbullat, kumbullat e thata NEUTRALE - Molla, banana, luleshtrydhe te egra, qershi, limon, dardha, shalqi, kiwi, ananas, pjeshke, greipfruit, pjepri, rrush i kuq, jeshil, i zi, kajsite. TE DEMSHME- Manaferra, portokallet, luleshtrydhet, arra indie, mandarinat, Leng molle, portokalli, BIME MJEKESORE, EREZA DHE BIME TE THARA- Nje kombinim i pershtatshem mund te fuqizoje sistemin imunitar dhe tretes, TE DEMSHME - Kanella, vanilja, piperi pluhur i bardhe i zi, uthulla, PIJE TE NDRYSHME - TE DOBISHME- uji mineral NEUTRALE - birra,vera e kuqe, vere e bardhe TE DEMSHME - kafeja normale, pa kafeine, pijet alkolike me ngjyre, pijet freskuese, caji i zi, caji normal pa kafeine
Diete per grupin e gjakut 0
E hene:Mengjes: sallate frutash - Dreka: peshk barbun i pjekur ne zgare & sallate jeshile - Pasdite: 3 kokrra kumbulla- Darka: supe peshku ose perimesh
E marte:Mengjes:1 fete buke thekre me marmalate & gjysem gote qumesht soje - Paradreke: gjysem kokrre molle - Dreka: 150 gr biftek vici & sallate jeshile - Pasdite: 2 kiwi - Darka: 1 sallate mikse me domate,kastraveca
E merkure:Mengjes: 1 gote leng ananasi,1 kokerr veze surbull - Paradreke:gjysem kokrre molle - Dreka: lulelaker,spinaq & brokoli & sallate jeshile - Pasdite: 5 kokrra arra - Darka: 1 tas sallate frutash
E enjte:Mengjes: Nje fete buke thekre +1 gote qumesht soje+1 luge mjalte - Paradreke: 8 luleshtrydhe - Dreka: peshk merluc & sallate jeshile - Pasdite: 1 kokerr dardhe - Darka: 1 pjate supe peshku
E premte: Mengjes:1 gote leng karote & molle - Paradreke: gjysem kokrre molle Dreka: perime zgare & sallate jeshile Pasdite: gjysem kokrre molle Darka: supe perimesh.
E shtune Mengjes: 1 veze surbull Paradreke: 1 fete ananas Dreka: fileto vici & sallate jeshile Pasdite: 1 fete pjeper ose dardhe apo pjeshke Darka: 1 kos light E diel Mengjes:1 gote qumesht soje Paradreke:gjysem kokrre molle Dreka: peshk & sallate jeshile - Pasdite: 1 kos te vogel light - Darka: perime zgare