Njerëzit e pëlqejnë mishin sa pa atë nuk mund të rrinë, por dihet që mishi i kuq shtor rrezikun për shëndetin tonë.
Shifrat alarmante janë dhënë nga mjekët. Ndaj dhe kur e hani duhet të hiqni dorë nga gatimet gjysme ose jo të ojekura mirë pasi shkaktojnë sëmundje të shpejta dhe të rrezikshme.
Një studim i ri i 120.000 njerëzve ka treguar se ulja e sasisë së mishit të derrit, mish lope dhe qengji në dietën tonë mund të parandalojë një në dhjetë vdekje të hershme në meshkuj, dhe një në 13 vdekje të parakohshme në femra.
Largoni salçiçe, kremviçe të tymosura për mëngjes.
Hulumtimi i fundit ka gjetur se të hahet një pjesë shtesë biftek qengji apo mish derri çdo ditë rrit rrezikun e një personi të vdekur nga sëmundjet e zemrës me 16 për qind, dhe rrit mundësinë e tyre për zhvillimin e një kanceri fatal nga 13 për qind.
Mish të përpunuar, siç janë hams, salcice dhe burgers, ishin më shumë vdekjeprurës. Shtimi i dy a më shumë copave proshutë ose sallam për mëngjes rrit mundësinë e vdekjes së parakohshme nga 20 për qind.
Por, sa herë mishi i kuq duhet të hahet?
Departamenti i Shëndetësisë rekomandon që ne të gjithë të mos e kalojmë 70 gram në ditë mish të kuq.
Të gjitha llojet e mishit të kuq, qoftë të përpunuara apo të papërpunuara, përmbajnë një formë të hekurit të quajtur haem - pigment që i jep mishit të kuq ngjyrën e tij. Hekuri është një lëndë ushqyese thelbësore.
Megjithatë, haem gjithashtu mund të shkaktojë formimin e një klasë kimikatesh të dëmshme të quajtura 'komponimet nitroso' (NOCs) në trup dhe disa lloje të këtyre kimikateve janë të lidhura me kancerin e zorrëve.
Barbekju apo mish chargrilled mendohet të jetë veçanërisht i keq për ne. Sepse, kur mishi është djegur, komponimet e quajtura amines Heterocyclic simbolit HCAs) dhe hidrokarburet aromatike policiklike (PAHs) janë formuar. Përsëri këto janë menduar për të rritur rrezikun e kancerit të zorrëve.
Richard Young, i Shoqatës së tokës, beson se konsumatorët duhet të jenë të kujdesshëm kur nxjerrin konkluzione nga studimet amerikane.
'Jo i gjithë mishi i kuq është i njëjtë, "tha ai. "Në Amerikë, shumica e bagëtive janë ushqyer me sasi të mëdha të grurit. Në Britani, shumica ushqehen me bar dhe kjo bën një dallim të madh në cilësinë e mishit. "
Në studimet, kafshët që ushqehen me bar, kanë treguar që kanë nivele të larta të dobishme omega 3 acide yndyrore në krahasim me bagëtinë që ushqehen jo me bar- ushqyes që mund të mbrojnë nga sëmundjet e zemrës.