English

Sekretet e pirjes së ujit të pastër

Me të gjitha të mirat e jetesës së parë botërore, ndonjëherë është e lehtë të harrojmë se për miliarda njerëz uji i pastër për të pirë është ende një problem.

Për njerëzit që jetojnë në vendet më pak të zhvilluara, burimi i vetëm i ujit mund të jetë një pranverë apo një lumë i cili mund të jetë i infektuar me të gjitha të këqijat.
Por një ekip shkencëtarësh kanë gjetur se uji mund të bëhet më i sigurt dhe thjesht duke shtuar limon dhe ta lësh atë jashtë në diell.

Ata gjetën se kjo metodë redukton ndjeshëm nivelet e bakterieve si Escherichia coli me simbol E. coli) më shpejt nën një dezinfektim diellor.
Në rajonet me të ardhura të ulta dezinfektimi diellor është një nga metodat e më të përdorura të trajtimit të ujit për të zvogëluar rrezikun e infektimit nga uji i ndotur.
Një metodë e përdorur me rrezet e diellit për të dezinfektuar ujin është rekomanduar nga UNICEF dhe është i njohur si SODIS (dezinfektimi diellor i ujit).
Metoda SODIS kërkon mbushjen e 1 ose 2 shisheve me ujë (shishe plastike polietileni PET) duke i ekspozuar ato ndaj diellit për të paktën 6 orë.

Kur koha është me re ose në dimër, duhet të rrinë 48 orë nën diell.
Sasia e limonit përdoret 30 ml për 2 litra ujë.


KOMENTE