Domatet janë konsideruar shpesh perime, edhe pse në fakt ata janë fruta. Domatet janë një ushqim tepër i shkathët. Ato hahen të papërpunuara dhe janë mjaft të shijshme, në sallatë ose në sanduiçe, por dhe kur gatuhen ato na japin një ëmbëlsi të mrekullueshme. Përmbajtja e lartë acide e tyre i bën ato një ushqim perfekt. Domatet janë pjesë e rëndësishme e dietës që është e vështirë të besojhet se ato janë konsideruar dikur toksike.
Një domate e mesme e gjitha përmban rreth 22 kalori, 0 gram yndyrë, 5 gram karbohidrate, 1 gram fibra dietetike, 1 gram proteine dhe 6 milligram sodium. Ajo gjithashtu siguron 40 për qind të vitaminës C në kuptën ditore, 20 për qind e RDA e vitaminës A, 2 për qind e RDA së hekurit, dhe 1 për qind e RDA së kalciumit. Këtu janë disa nga përfitimet shëndetësore të domateve.
1. Shmanguni dhe largoni kancerin
Studime të shumta kanë arritur në përfundimin se sa më shumë domate të hanë njerëzit aq më të ulëta janë shanset për tu sëmurur me kancer, sidomos të kancereve të prostatës. Një substancë e quajtur lycopene, e cila është përgjegjëse për ngjyrë të kuqe, mendohet të jetë arsyeja për këtë efekt mbrojtës të kancerit. Madje kur gatuhet lycopeni çlirohet më shumë dhe me pak yndyrë ndihmon organizmin ta absorbojë më mirë.
2. Parandalon dëmtimin e ADN-së
Domatet janë të larta në antioxidants të rëndësishëm si vitaminë C dhe A. Këto vitamina punojnë për të shmangur dëmtimin e ADN-së nga radikalet e lira. Rrjedhimisht, domatet mund të ndihmojë për të shmangur sëmundjet e moshës të tilla si atherosclerosis dhe diabetit.
3.Zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës
Domatet përmbajnë ushqyes të rëndësishme, si niacin, folate dhe vitamina B6, që lidhen me uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Një studim ka gjetur se gratë që hanin 7 deri në 10 domate në javë ka pasur një rrezik 29 për qind më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare sesa gratë konsumonin më pak Rezultatet ishin edhe më mbresëlënëse kur gratë kanë ngrënë vaj të pasura me produkte domate.
4. Mbron kundër trombozës
Një tjetër studim ka treguar se pirja e lëngut të domates përditë ul grumbullimin e trombociteve në mënyrë të konsiderueshme. është e rëndësishme të pijmë pak lëng domate dhe jo shumë në një ditë pasi ne mund të rritim nivelin e sodiumit i cili rrit natriumin dhe shkakton efekte negative.
5. Shmanguni dhe largon inflamacionin
Një studim i dyfishtë i verbër gjeti se pirja e një gotë lëng domate në ditë mund të zvogëlojë nivelet e TNF-alfa në gjak me 34 për qind. TNF-alfa shkakton inflamacion. Nivelet e larta janë gjetur në individë kronike, sëmundjet degjenerative të tilla si sëmundje të zemrës, kanceri, osteoporozën dhe Alzheimer.