English

Çokollata me qumësht mund të mbrojë trurin nga goditjet

Ngrënia e çokollatës mund të zvogëlojë rrezikun e goditjeve në tru dhe në zemër ka treguar një studim i fundit.
Burrat të cilët konsumuan sasi të moderuara të çokollatës në javë, kanë më pak të ngjarë të vuajnë një goditje gjatë një periudhe prej 10 vitesh se ata që nuk hanin asnjë.
Dallimi ishte i vogël, por i rëndësishëm. Pjesëmarrësit e studimit të cilët kanë ngrënë çokollatë ekuivalente me rreth një të tretën e një filxhan me patate të skuqura, reduktuan rrezikun e tyre goditës me 17 për qind. Një total prej 37.103 burra suedeze të moshës 49-75 morën pjesë në studim.
Dietat e tyre u vlerësuan me pyetësorë ushqimore, të cilat kërkuan sa shpesh ata hain çokollatë. Progresi i burrave u pasua më pas për 10 vjet, gjatë të cilave shkencëtarët regjistruar 1995 raste që kishin pësuar një goditje të parë.
Studimet e mëparshme kanë treguar se çokollata mund të ndihmojë në parandalimin e diabetit, tensionit të gjakut dhe për tu mbrojtur kundër sëmundjeve të zemrës. Kimike bimore të shëndetshme antioxidantë, të quajtur flavonoids mendohet të jenë ato që japin këtë rezulat.
Dr Susanna Larsson nga Instituti Karolinska në Stokholm, e cila udhëhoqi hulumtimin e fundit, të raportuara në revistën Neurologji, tha: "Efekti i dobishëm i konsumit të çokollatës për goditjet mund të jetë i lidhur me flavonoidet në çokollatë.
'Flavonoidet duket se janë mbrojtëse kundër sëmundjeve kardiovaskulare nëpërmjet antioxidantëve, anti-koagulimit dhe anti-inflamatorëve. Është gjithashtu e mundur që flavonoidet në çokollatë mund të ulin përqendrimin në gjak të kolesterolit të keq dhe për të reduktuar presionin e gjakut.
Dhe kjo e gjitha për çokollatat me qumësht.

KOMENTE