Një gjykatë në Stamboll është duke u përpjekur që të japë dënimin për 4 ish-komandantot ushtarakë izraelitë gjatë bastisjes vdekjeprurëse të një anije turke kur ajo u përpoq të thyejë bllokadën e Gazës në vitin 2010.
Nëntë aktivistë turq u vranë në përleshjet pasi komandot izraelite hipën në Mavi Marmara. Shtatë nga komandot u plagosën gjithashtu.
Incidenti çoi në një përçarje të madhe në marrëdhëniet midis Turqisë dhe Izraelit.
Nëse katër ushtarak janë dënuar, gjykata mund të lëshojë një urdhër për arrestimin e tyre.
Mavi Marmara mbante 600 aktivistë pro-palestinezë në brigjet e Gazës kur u kap nga marina izraelite në ujërat ndërkombëtare në maj 2010.
Izraeli insiston se komandot e saj kanë vepruar për vetëmbrojtje, pasi ata u sulmuan nga aktivistët turq në barkë.
Ambasada izraelite në Ankara e ka quajtur një "akt gjykimi të njëanshëm, politik me asnjë kredibilitet gjyqësor".
Ajo thotë se çështja duhet të trajtohen me anë të dialogut ndërmjet Izraelit dhe Turqisë.
Një hetim i OKB-së ka gjetur se bllokada e Izraelit në Gazë ishte "një masë legjitime sigurie" dhe se trupat izraelite kishin hasur rezistencë të konsiderueshme ", të organizuar dhe të dhunshme", kur ata hipën në anije.
Megjithatë, ai tha se vendimi i Izraelit për të hipur në anije dhe përdorimi i forcës substanciale ishte "e tepruar dhe e paarsyeshme".
Izraeli, i cili kreu hetimin e vet në bastisje, ka shprehur keqardhje për humbjen e jetës.
Në maj, prokurorët turq akuzuan katër komandantot izraelite ushtarake tashmë në pension, për "nxitje vrasjesh përmes torturës apo mizorive".
Të akuzuarit janë ish-shefi i shtabit të ushtrisë Izraelite Gjenerali Gabi Ashkenazi, ish-shefi i marinës Nën admirali Eliezer Marom, ish-kreu i inteligjencës ushtarake Major Gjeneral Yadlin Amos, dhe ish-kreu i forcës ajrore Gjeneral Brigade, Lev Avishai.
Gati 500 njerëz të cilët ishin në bordin e anijeve gjatë bastisjes pritet të japin prova.
Presioni ndërkombëtar pas bastisjes vdekjeprurëse çoi Izraelin, në lehtësimin e bllokadës së saj në Rripin e Gazës, duke lejuar produktet ushqimore të hyjnë më shumë.