Fara e avokados përmban shumë përfitime shëndetësore. Avokado përmban polyphenole në lidhje me ato që gjenden në çajin jeshil, dhe fara e avokados përmban antioksidantë më shumë se shumica e frutave dhe perimeve.
Ajo gjithashtu ka më shumë fibra të tretshme, e cila ndihmon tretjen dhe qarkullimin. Në Amerikën e Jugut, njerëzit përdorin farërat e avokados për të kuruar dizenterinë dhe probleme të tjera të traktit digjestiv. Përmbajnë shumë prej komponimeve fenolike, këto fara janë në gjendje për të shmangur sëmundjet bakteriale dhe virale, përveç ulcerave gastrike.
Konsumimi i farave gjithashtu mund të parandalojë sëmundje kardiovaskulare dhe goditje. Ato ulin nivelin e kolesterolit dhe shmangin formimin e pllakëzave arteriale, tregon një studim i publikuar në revistën të ushqyerit e njeriut, mars 2012.
Aktiviteti antioxidant i farës avokado mund t'i japë fund sëmundjeve kardiovaskulare duke shmangur oksidimin e lipideve, i cili është një mekanizëm që çon në formimin e pllakëzave arteriale.
Një pjesë e mirë e antioksidantëve phytochemicals, si flavanols ose proantocianidinat mund të gjenden në fara avokado. Ato shpëtojnë trupin nga radikalet e lira në korrelacion të plakjes dhe sëmundjeve. Një studim i kryer në 2003 zbuloi se fara avokado ka 70% antioksidantë më shumë se fruti vetë.
Këto fara kanë avantazhe natyrore antibiotike dhe anti-fungale. Një studim tregon se ekstraktet e farava avokado pengojnë një shumëllojshmëri të patogjenëve, të tilla si Candida dhe sëmundje tropikale që mbart mushkonja - ethet e verdha.
Kontributet shëndetësore të farave avokado:
Hapi 1:
Pritini avokadot dhe merrni farën e saj. Tulin e avokados hajdeni madje përdoreni dhe në sanduiçë dhe mos e hidhni farën.
Hapi 2:
Farrat i merrni dhe i kaloni në mikser të fortë duke i bërë si pluhur.
Farat mund të mblidhen dhe i thajmë dhe më pas i vendosim në qese plastike. Atëherë ju duhet të thyeni ato duke përdorur një çekiç dhe bluajini ato në një procesor të fuqishëm të ushqimit. Ju gjithashtu mund ti prisni dhe ti piqni ato në furrë. Që farat avokado të mos ju duken të hidhura, ata do të shijojnë më mirë nëse ju shtoni pak mjaltë ose lëng frutash.